Brandveiligheid moderne bedrijfsgebouwen onvoldoende

Wanneer een nieuw bedrijfsgebouw door een aannemer wordt opgeleverd, voldoet het gebouw normaal gesproken aan de brandveiligheidseisen gesteld in het Bouwbesluit 2012. Echter, dat wil dan niet zeggen dat het pand werkelijk brandveilig is.
Volgens de gebruikelijke veiligheidsvoorschriften moeten de gebruikers van een pand tenminste 30 minuten de tijd krijgen om bij een brand, het bedrijfspand veilig te verlaten. Na deze 30 minuten zou het pand tot op de grond mogen afbranden en dan toch noemen wij dit dan een ”brandveilig gebouw”.
De 300.000 dieren die jaarlijks bij een brand van een stal of van legbatterij omkomen is niet bepaald een bevestiging van wat wij een ”brandveilig” gebouw noemen, in tegendeel. Het feit dat een modern bedrijfspand bij een brand te vaak volledig verloren gaat, geeft te denken.
De snelheid waarmee zo’n modern bedrijfspand bij een brand volledig verloren gaat heeft alles te maken met de materiaalkeuze. Zolang we oliehoudende materialen toestaan voor dakisolatie en voor dakbedekking, verbaasd het mij niet dat er zeer regelmatig bedrijfspanden volledig afbranden.
Daarnaast worden bedrijfspanden vaak onvoldoende opgedeeld in brandcompartimenten. Het opdelen van een gebouw in brandcompartimenten voorkomt dat bij een brand het gehele pand verloren gaat. Deze brandcompartimenten, moeten dan wel zorgvuldig worden uitgevoerd met deugdelijk brandscheidingen, die ook het dakvlak compartimenteert cq. in meerdere delen afscheidt.
Brandveiligheidsspecialisten stellen dan ook, dat de brandveiligheid van een gebouw begint, daar waar de Nederlandse veiligheidsvoorschriften (het Bouwbesluit) eindigt.
Als bouwkundige zou ik ervoor willen pleiten om uitsluitend onbrandbare materialen toe te passen voor bedrijfsgebouwen, zoals bijvoorbeeld steenwol als dakisolatie en niet brandbare dakbedekking. Daarnaast zouden zeer waardevolle inboedel, zoals bijvoorbeeld het datacenter, of de servers van het computernetwerk in een afzonderlijk brandcompartiment moeten worden geplaatst.
Ing. George J.M. van Rest

brandveiligheid

Brandveiligheid in Nederland onvoldoende

3 gedachten over “Brandveiligheid moderne bedrijfsgebouwen onvoldoende

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *