Stroomversnelling – grootschalige woningverbetering

Enkele grote marktpartijen hebben de handen ineen geslagen om grootschalig woningen te gaan verbeteren. Op 20 juni 2013 hebben enkele bouwers (BAM, Volker Wessels, Balast Nedam en Dura Vermeer) en enkele woningcorporaties de deal ”Stroomversnelling” getekend om 11.000 bestaande woningen te gaan verbeteren. De doelstelling van dit samenwerkingsverband is om uiteindelijk in het jaar 2020 in totaal 111.000 woningen zodanig te hebben verbeterd dat deze woningen vrijwel energieneutraal zullen zijn. Het totaal aantal woningen in Nederland bedraagt 7,2 miljoen, waarvan circa 2,4 miljoen bezit zijn van de woningcorporaties. Deze samenwerking is ”Stroomversnelling” genoemd, met de intentie om ieder jaar de doelstelling te verhogen.

De deal ”Stroomversnelling” richt zich primair op grote aantallen seriewoningen uit de jaren ’50 tot ’70.  De grote aantallen woningen van deze corporaties stellen de bouwers in staat om te investeren in een forse innovatie die nodig is om de gestelde ambitie van prijs en kwaliteit te realiseren. Met de huidige bouwprocessen is een kwaliteitsrenovatie die leidt tot energieneutrale woningen niet haalbaar noch betaalbaar. Door het bouwproces te industrialiseren (vergelijkbaar met de auto-industrie) kan de kwaliteit van de woning flink worden verbeterd tegen lagere kosten. Met een gemiddelde renovatieprijs van € 60.000,00  komt de omvang van deze deal op ruim €6,5 miljard.

De ontwikkeling van de eerste vier prototypes start na de zomer; de uitvoering van de eerste grote clusters worden vanaf 2014 aangepakt. Concreet zijn de energieambities mogelijk door een combinatie van:

  1.   hoogwaardige isolatie
  2.   slimme installaties
  3.   de inzet van lokale duurzame energie

Uitgangspunt is dat de woonkosten (huur + energie) voor de huurders vrijwel gelijk blijven. Hierbij wordt gedacht aan een combinatie van drie nieuwe ideeën:

  1.       huurders betalen hun energiekosten aan de corporatie
  2.       corporaties investeren dat geld in renovatie
  3.       bouwers leveren duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten.

Groot winstpunt van deze deal is dat huurders van relatief slechte woningen met hoge energierekeningen een comfortabele en duurzame woning krijgen tegen ongeveer gelijke woonlasten. Daarnaast gebruiken corporaties de nieuwe geldstroom om te investeren in de waarde van hun vastgoed en de leefbaarheid van de wijk, zonder overheidssubsidies. Neveneffect is dat deze deal de bouwsector veel werkgelegenheid brengt. Bovendien levert de ”Stroomversnelling” een bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *