Zonnepanelen zijn rendabel

Wanneer is een investering rendabel? Wanneer je na 5 à 6 jaar het geld cijfermatig hebt terugverdiend, of wanneer je duurzaam hebt geïnvesteerd in het leefmilieu, of in de “good feeling” van mensen?
Ik moet bekennen dat ik vaker op mijn gevoel afga en mijn beslissingen in mindere mate neem op basis van getalsmatige uitkomsten. Toch is het nuttig om een financiële onderbouwing te hebben of een investering binnen een redelijke termijn wordt “terugverdiend”.

Juliëtte Zwinkels van Zwinkels Advocaten heeft vorig jaar als MVO-ondernemer geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak van haar kantoor aan de Middelbroekweg in Honselersdijk. Van Rest Bouwprojectmanagement heeft haar daarbij geadviseerd.

Installatie zonnepanelen:

installatie-zonnepanelen-Zwinkels-Energiecenter-Honselersdijk         zonnepanelen-Zwinkels-Energiecenter-Honselersdijk

Nadat de leverancier mij ervan overtuigd had, dat de geoffreerde zonnepanelen brandveilig zijn en geen kortsluiting zullen veroorzaken, heeft Verkade Klimaat uit Wateringen op 4 juni 2013 40 stuks zonnepanelen gemonteerd.  De zonnepanelen van het fabricaat DMEGC  Magnetics Co (China) hebben een wattage van 245 (Wp) per paneel en staan gericht op het zuidoosten. De opstelling had in theorie nog wat doelmatiger gekund door de zonnepanelen volledig op het zuiden te richten.

Een belangrijke keuze bij het installeren van zonnepanelen is de kwaliteit en de capaciteit van de omvormer, die moet zijn afgestemd op het totaal vermogen van de zonnepanelen. De omvormer zet de in de PV-cellen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, met een minimum aan energieverlies op dezelfde spanning van het elektriciteitsnet (240 V), voor eigen gebruik of als voeding van het openbaar elektriciteitsnet. Zwinkels Advocaten heeft gekozen voor de omvormer van SMA Solar Technology type “Sunny Tripower 8000 TL” met een nominaal vermogen van 8.000 W.

Conclusie:

De conclusie is, nu de zonnepanelen van ’Zwinkels Energiecenter’ ruim een jaar in bedrijf zijn en aan de theoretisch verwachtte energieopwekking tegemoet komt, dat de terugverdientijd van de netto  investering van € 10.427,00 excl. BTW zal uitkomen op 9 jaar. Daarnaast zorgt deze groene investering ervoor, dat er jaarlijks 7 ton minder CO₂ in de atmosfeer terecht komt. Bent u benieuwd naar de onderbouwing van deze getallen? Lees dan gauw verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *